Bytte strømleverandør (så mye kan du spare)

Bytte strømleverandør

Har du lenge tenkt på å bytte strømleverandør, men ikke gått til det skrittet ennå? Eller betaler du uforholdsmessig mye mer enn naboen din? Har du hørt at du kan spare tusenvis av kroner uten å helt skjønne hvordan? Det er mange grunner til at du bør gjøre noe, og slik bytter du strømleverandør. Så mye kan du spare.

Det er mange som spør seg hvordan man egentlig bytter, og hvorfor man skal ha strøm fra en leverandør som hører til et helt annet sted i landet. Poenget er at som strømkunde kan du i dag selv velge hvem du skal kjøpe strømmen av, fordi markedet er åpent. Det betyr i prinsippet at strømregningen din består av to deler. Det er den deler som sier noe om strømforbruket ditt, også er det den deler som gjelder nettleien. Vi skjønner jo alle at man ikke kan hente ut akkurat den strømmen som et strømverk henter ut fysisk av naturen, men fordi alle leverandører av strøm er tilknyttet et europeisk kraftmarked som omfatter mage land og kalles Nord Pool.

Hvordan bytte

Så er spørsmålet, hvordan bytter du strømleverandør. Det første du må få oversikt over er selvfølgelig hvilken strømleverandør du har i dag. Og før du bytter skal du alltid også sjekke hvilken avtale du har. For det finnes tre forskjellige måter å regne ut strømprisen på, og ikke alle er gunstige på forskjellig tid av året. Har du standard variabel strømpris eller fast pris på avtalen din bør du sjekke om du kan endre til spot eller innkjøpspris. De to førstnevnte er i snitt mye dyrere enn de to siste.

Deretter må du sammenligne forskjellige strømleverandører enten du vil det eller ikke. Skal du velge et kraftselskap som både er nettutleier og strømleverandør slik som Hafslund, Statkraft, NTE eller lignende som står for en helhetlig avtale, eller et mindre kraftselskap som selv kjøper nettleie fra de større kraftselskapene? Det kan være helt spesielle grunner for at du vil gå for et lokalt kraftselskap, ikke bare pris.

Men for deg er det vanligvis pris det går på, for strøm er strøm, uansett hvem som leverer den. Derfor burde det vært helt unødvendig at noen betaler mindre og noen mer, spør man seg da. Poenget er at strømprisen varierer gjennom hele året, men også gjennom dagen og natten. De store selskapene selv bruker mange ressurser på å handle strøm til riktig pris. Ofte gjør dette til at sluttbrukeren må betale mest, dersom han ikke er ekspert selv. Og dette er problemet med det frie markedet, nemlig at du som sluttbruker sitter i saksa om du ikke selv følger med og endrer strømavtale hele tiden.

Det kan likevel være greit å vite hvordan man bytter strømavtale. Her kommer en liten gjennomgang:

  • Sammenligne strømleverandører
  • Se på totalprisen de leverer, og ikke kun prisen per kWh
  • Sjekk ut hvilken avtale de har gitt deg tilbud på
  • Sjekk om du kan få bedre avtale hos din nåværende leverandør
  • Inngå ny avtale

Husk at nettleien ofte er fast, og du kan derfor konsentrere deg om hva strømprisen er dersom du vet hva de forskjellige nettleiene er.

Hvor mye kan du spare

Det er helt klart at den store gevinsten ikke vil merkes direkte, og spesielt om du ikke har passet på at alt er som du hadde forventet. Det er faktisk mange selskaper som er sløve når det gjelder å oppdatere sine nettsider, så følg særdeles godt med på dette. Det betyr at du bør ta en kopi av avtalen og sjekke at det er det du får når du mottar den første regningen. Selv har vi opplevd at det er lagt på andre tall fordi ikke nettsiden var oppdatert.

Over tid er det likevel klart at man kan spare mye penger. Og da snakker vi tusenvis av kroner. For det kan variere helt utrolig mye på en dyr strømavtale og en billig. For noen er det snakk om så mye som 30 ø/kWh.

La oss si man har et vanlig forbruk som ligger mellom 25-30000 kWh/år. Med en strømpris som ligger på 60 ø/kWh gjennomsnittlig blir kostnaden for ett år:

  • 25000 0,60 kr/kWh = 15000 kroner

La oss si at du nå har fått en strømavtale som gir deg en gjennomsnittlig strømpris på 40 ø/kWh, da blir prisen du må betale på et år:

  • 25000 0,40 kr/kWh = 10000 kroner

Husstanden har spart 5000 kroner på ett år, noe som vil si ca. 400 kr/mnd. En familien med der barna vokser vil i løpet av ti år ha spart 50000 kroner på å bytte strømleverandør og kan nå kanskje unne seg den ferien de alltid har drømt om.

Og dette er bare ved hjelp av noen tastetrykk på datamaskinen. Det er mange andre ting som kan gjøre at du også sparer på strømmen, slik som etterisolering, overgang til vedfyring, huske å slå av lys og digitale enheter også videre. Besparelsen kan bli enorm.

Fordeler

Det er selvfølgelig mange grunner til at du bør skifte strømleverandør. Og det gjør ikke noe om du gjør det ofte, for hvorfor skal du betale mer enn naboen? Mer enn statsministeren? Eller mer enn hvem som helst?

Mange strømselskapet og leverandører har ofte avtaler som passer best for store bedrifter eller industri, og har helt andre avtaler som du ikke kan dra nytte av. Dessuten får du nå en strømleverandør som kan levere en avtale som er mer optimalisert for ditt forbruk.

Du får dessuten sjekket ut hvordan du skifter strømleverandør, for man kan være ganske sikker på at selskapene vil endre seg i takt med tiden, og at nye strømleverandører vil komme til som vil kunne tilby enda bedre avtaler.

Du har kanskje lurt på hvordan du skal bytte strømleverandør, men det er ikke så vanskelig som man skulle tro. Og du kan være sikker på at om du ikke gjør en innsats selv, så kommer ikke strømselskapet løpende til deg med helt utrolige tilbud.

Det er mye å spare på å bytte strømleverandør for din husholdning.

Be om tilbud her