Forbrukslån

Forbrukslån, eller lån uten sikkerhet, er et lån som gis uten sikkerhet i eiendeler eller eiendom. For de som ikke har hus, verdifulle kjøretøy som bil eller båt eller fast eiendom, kan dette være en fordel. Ulempen med lån uten sikkerhet er derimot at rentene er betydelig høyere enn for lån hvor det stilles en form for sikkerhet.

Hvor mye kan du låne?

Lån uten sikkerhet gis som regel i summer fra 1000 til 600 000 kroner, men noen tilbyr både lavere og høyere lån enn dette. Grunnen til at rentesatsen er høyere på disse lånene, er at bankene pådrar seg stor risiko. Det er lurt å sjekke nøye via lånekalkulatorer på nett, slik at du unngår de høyeste rentene, som kan være så høye som 40 prosent.

Kredittsjekk

Før lånet innvilges, må søkerne sjekkes. I Norge gjøres dette som regel digitalt via en kredittsjekk som gir finansinstitusjonen informasjon om søkeren. Viktige faktorer som tas i betraktning er blant annet alder, betalingshistorikk og økonomisk situasjon på søknadstidspunktet. Dersom låntakeren kan vise til lønnsslipp og ikke har betalingsanmerkninger, innvilges ofte lånet umiddelbart. Deretter signerer søkeren låneavtalen digitalt med personlig Bank-ID, noe de aller fleste har i Norge i dag.

Hva kan du låne penger til?

  • Lån til forbruksvarer

Noen av de vanligste tingene folk søker om lån til er hvitevarer, husholdningsartikler, klær eller andre forbruksvarer.

  • Låne til reise og ferier
Mange tar opp lån også til reise eller ferie. Det kan være man må betale reisen før man får feriepenger og da kan et kortsiktig lån være en mulighet.
  • Låne til oppussing
Noen vil også låne penger til oppussing av bolig. Det kan være man trenger ett ekstra soverom ved familieforøkelse eller man skal selge og man vil pusse opp først for å få bedre betalt ved salg.

Låne penger til egenkapital ved boligkjøp

På grunn av de nye reglene ved boligkjøp er det også flere som låner penger til egenkapitalen Så lenge søkeren har kredittverdighet, vil banken sjelden blande seg inn i hva vedkommende skal bruke midlene til. Dette vi trolig endre seg med det nye gjeldsregisteret som kommer. I dag er ikke forbrukslån synlig for bankene før skattemeldingen er offentlig. Det vil si at all forbruklån som blir tatt opp innenfor ett år ikke er synlig når man søker boliglån.

Refinansiering

Refinansiering av mange små og dyre lån eller kredittkort kan også være lurt. Med den nye gjeldsregisteret som kommer kan det være lurt å samle dette i ett lån. På den måten vil det se ut som om man har litt bedre oversikt over sin økonomiske situasjon ved eventuelt nye lån man skal ta opp.

Låneformidler

For å få innvilget et lån uten sikkerhet, må man ta kontakt direkte med banken eller bruke en låneformidler. Låneformidlere tilbyr ofte lånekalkulatorer på nett, som ofte lar kundene søke om og velge ut lån. Fordelen ved slike kalkulatorer er at kunden kan sammenligne ulike lånetilbud uten å måtte oppsøke hver av finansinstitusjonene eller bankene. Når søkeren bestemmer seg for et tilbud og signerer dette, får formidleren betalt en engangssum av banken.

Stadig flere velger å ta opp forbrukslån i Norge til ulike formål. En fordel ved disse lånene er at du som skatteyter har rett på skattefradrag for alle typer gjeldsutgifter, også renter og gebyrer fra lån uten sikkerhet.

Søk her